Site icon Levent Işıklı

Saraybosna – Sarajevo Turu ve Gezilecek Yerler

Saraybosna Gezi Notları

Saraybosna Gezi Notları

Pegasus’un indirimli uç uç günleri ile 2 ay öncesinden aldığım sabiha gökçen – sarajevo biletlerinin maliyeti bana 250 tl olmuştu. 2 arkadaş saraybosna planları yaparken bir gün kala arkadaşımın acil işinin çıkması ile iş başa düştü dedim ve cuma sabah 10:20 de uçağa bindim. (Yazı Temmuz 2013 yılına aittir)

Ne kalacak yer nede gezilecek yerler ile ilgili hiçbir planım yoktu. Uçak 11:00 gibi saraybosna havaalanına indi ve pasaport kontrolünden geçtikten sonra ileride 2 kişi para bozdurmak için döviz bürosundaydı. Aynı uçakta gördüğüm için merkeze birlikte gitmeyi teklif ettim ve 3 kişi olarak havaalanından çıktık. Havaalanında ki info da türkçe saraybosna tanıtım kitabı var almanızı öneririm.

Saraybosna Havaalanından Başçarşıya Nasıl Gidilir?

Saraybosna nerede Kalınır?

Öncelikle şunu söylemeliyim saraybosna‘ da taksimetreyi açtırın hiç korkmayın ve pazarlık yapmayın. Biz 3 kişi olduğumuzdan adam bize 30 km dedi. Bu arada 1km = 1.30tl gibi yapıyor, yani adamların parası bizden daha değerli. Bosna-Hersek’in para birimi Konvertibl Mark (KM). euro ile yarı yarıya hesaplıyorlar.

Taksicinin normalde alması gereken ücret ise 18-22 km arasında imiş. İlk çarpılmamızı orada yaşamış olduk.

15 dakikalık bir süreden sonra çarşıya 200 metrede rahatsız olmayacağınız 4 yıldızlı hayat hotel’e varmıştık. Diğer bir yol ise taksi ile tramvaya gidip ordan başçarşıya ulaşım sağlayabilirsiniz. Taksi 6-8 km ye tramvaya, tramvayda ise 1,50 km ye bilet alıp ortalama 8-10 km ye gitmiş olursunuz. Arkadaşların rezervasyonu vardı fakat benim yoktu. Onlar 2 gece 2 kişi için 100Euro ya kaldılar. Bende tek kişilik odada 2 gece için 60 euroya kaldım. 15 dakika otele yerleştikten sonra hemen koyulduk yollara:D

Saraybosna / Sarajevo Başçarşı

Otelden ayrılıp 2 dakika sonra başçarşı’ da bulduk kendimizi. Ve karşımızda o meşhur Sebilleri… Yanındaki çaykur dükkanı da dikkatimizi çekti.

Başçarşı Sebil Nerede?

Başçarşı Osmanlının 16. yüzyılda kurulmuş çarşısı ve Saraybosna‘nın kalbi diyebiliriz. Çarşı boyunca Gazi Hüsrev Bey’e ait han, medrese, cami gibi yapıları görmeniz mümkündür. Baş Çarşı içinde yer alan tüm hediyelik dükkanları hemen hemen aynı tip eşyalar satılıyor. Türkiye’ nin bir çok yerinde bulabileceğiniz Bakır ve Gümüş işlemeler, tepsiler, fincan ve cezveler şehirde en çok satılan eşyalar arasında yer alıyor. Bunlar dışında Bosna Kahvesi (Türk kahvesinden farksız), lokum, şekerleme, metal işlemeler, tahta kaşıklar, kilimler (hepsi Türkiye’den ithal) şehirden alabileceğiniz hediyelik eşyalardan.

Saraybosna Başçarşı sokakları

Çarşı etrafındaki önemli yapılar arasında Gazi Hüsrev Bey Cami, Morica Han, Saat Kulesi, Ferhadiye Caddesi ve Bursa Bezisten yer alıyor. Aynı çarşı içerisinde bir çok yerde boşnak böreği ve cavapi dedikleri köftelerini yemeniz mümkün. Şehirde Camiler ile Kiliseler karşılıklı inşa edilmiş ve dinler arasında insanların birbirine saygısı var.

Saraybosna Başçarşı Ferhadiye caddesi

Çarşının sonununa doğru kilisenin karşısında kalan bir bina dikkatimizi çekti. Kafamızı kaldırıp tabelaya baktığımızda srebrenica yazısını gördük ve müze olduğunu anladıktan sonra içeri girdik. Asansör ile yukarı çıktığınızda sizi yaklaşık ölen 8000 kişinin adının yazdığı bi duvar karşılıyor ve bilet almaya ilerliyorsunuz. (Bilet fiyatı 10km)Bileti aldıktan sonra ilerliyoruz ve biletin arkasına baktığımda T.C Kültür Bakanlığının yazısını görüyor ve şaşırıyorum. Müzeyi bizimkiler yapıyorlarmış

Müzenin olduğu yer Osmanlı çarşısının bittiği yerden başlıyor ve mimari olarak Avusturya-Macaristan etkisini görmeniz mümkün. Birazda olsa cadde Beyoğlunu anımsatıyor. Caddenin sonunda dikkatinizi çekecek Ebedi Ateş Anıtı bulunuyor ve bu anıt 2 caddenin tam kesişim noktasında Saraybosna nın Alman Nazi işgalinden kurtuluşunu simgeliyor. Biraz daha ilerleyip parklara doğru yöneldiğimizde satranç alanlarını görüyoruz. Burada açık havada satranç oynamak, birçok kişi için gündelik yaşamın bir parçası haline gelmiş. Bu arada şehir de gezerken ziraat bankası şubeleri de gözünüze çarpacaktır.

Saraybosna ZiraatBank

Saraybosna Fiyatlar Ulaşım

Saraybosna’ da fiyatlar hakkında bilgi vermek gerekirse şehir ulaşımı ortalama türkiye ile aynı. Fakat taksiler daha ucuz eğer 2-3 kişi iseniz şehir içinde taksiyi kullanabilirsiniz. Oteliniz eğer Baş Çarşıya yakın bir yerde ise ulaşım olarak çok rahat edersiniz. Biralar barlarda 4km, redbull 5km, vodka 5km, şişe 60-80km arasında. winston 3.30km, marlboro 3.90km. Toplu taşımalarda 1,50 km. Yemekler konusunda, ünlü Boşnak Böreği, köfte, dolma, sarma, şiş kebaplar, sac… kısacası Saraybosna’ da kendinizi Türkiye’de hissedebileceğiniz birçok yemek bulmak mümkün. Özellikle merkezde bulunan Baş Çarşı’da birçok börekçi ve köfteci bulunuyor. Bunlar dışında yine çarşıda bulunan kafelerde Bosna Kahvesi içebilirsiniz. Kahvenin adının Bosna Kahvesi olduğuna bakmayın kahvenin Türk Kahvesi’nden farkı yok. Cevapi dedikleri bizim inegöl köfteye benzer 7-9km arasında. Bosnalılar yemeklerin yanında patates ve peynir çeşitlerini çok kullanıyorlar.

Boşnak Köftesi – Cevapcici

Saraybosna Sarajevo Hakkında

Bosna Hersek’in başkenti olan Saraybosna aynı zamanda ülkenin en büyük şehri. Saraybosna’nın İngilizce başta olmak üzere birçok dilde karşılığı Sarajevo’dur. Osmanlı zamanında Saraybosna yıllar boyunca Bosna Saray ve Saray Ovası olarak adlandırılırmış, bu nedenle bu tarihten sonra birçok dilde şehir Sarajevo olarak bilinmiş. 2011 sayımlarına göre Saraybosna merkez nüfusu yaklaşık 620 bin. Milijacka Nehri’nin çevresine kurulu Saraybosna’da yüzyıllar boyunca Müslümanlar, Katolikler, Ortodoklar ve Musevîler bir arada sorunsuz bir şekilde yaşamışlardır. Bu yönü ile şehir Avrupa’nın Kudüs’ü olarak da biliniyor. Saraybosna’da başta Boşnakça olmak üzere Sırpça ve Hırvatça da konuşulmakta. Türkçe ise Türk Çarşısı olan Baş Çarşı da ve bazı kesimlerde anlaşılmakta ve konuşulmaktadır. Fakat Kosova’ daki kadar Türkçe konuşan bulmanız imkansız.

Saraybosna Gece Hayatı

Saraybosna‘ nın Gece Hayatından bahsedecek olursak; gece hayatı da aynı Saraybosna gibi oldukça renkli. Kızları güzel ve eğlenmesini bilen insanlar. Gösterişten uzak sade güzellikleri ile dikkat çekiyorlar. Burada savaşın uzun yıllar sürmesinden dolayı insanlar savaş dönemlerinde evlerinden dışarı çıkamamış ve buda ister istemez şu anki gece hayatına yansımış durumda. Hafta sonu genelde insanlar evlerinde durmuyor kendilerini dışarı atıyorlar. Gece kulüpleri genelde ucuz, özellikle Türkiye ile kıyaslandığı zaman. Giriş ücreti ise her yerde olmasa da özel organizasyon olduğu zaman 15-20km arasında değişiyor. Özellikle cumartesi akşamları şehir çok kalabalık oluyor ve başka şehirlerden eğlenmeye gelenlerin sayısı hayli fazla. Gidilecek yerler arasında City LoungeCity PubCheers Pub, The Old Bell Pub saraybosnanın merkezinde ve başçarşıya yakın eğlenebileceğiniz mekanlardandır. Fakat enerjiniz yüksek ve sabaha kadar eğlenmeyi düşünüyorsanız size başçarşı’daki Zelenih Beretki’deki barlardan 10 dakika mesafedeki Mehmeda Spahe’de bulunan Sloga’yı öneririm. 300-400 kişilik kapasitesi ve gençlerin fazla olduğu Sloga eski bir sinema salonunun restore edilmiş hali ve Saraybosna’ nında bildiğim kadarıyla en büyük gece kulüplerinden biri.

Saraybosna Gece Hayatı – City Lounge

Sehir merkezinde olan popüler gece kulüplerinden biridir.

Saraybosna City Lounge

Saraybosna Gece Hayatı – City Pub

Yanyana bulunan gece kulüplerinden biridir.

Saraybosna City Pub

Saraybosna Gece Hayatı – Cheers Pub

Saraybosna Cheers Pub

Artık gece hayatından biraz uzaklaşıp Bosna’ya Hayat veren Yaşam Tünelini anlatmamızın sırası geldi.

Saraybosna Yaşam Tüneli yada Umut Tüneli

Kimisine göre “Yaşam Tüneli” kimisine göre de “Hayat Tüneli”, Bosna’ nın tarihi açısından çok önemli bir yere sahip. Tünel hemen havaalanının yanında yer alıyor. Merkez Başçarşıdan tünele gitmek için 3 numaralı tramvaya binip Ilıca da inmelisiniz. Oradan da otobüs ile 10 dakikalık bir yolculuk sonrasında sizi tünele yakın bir durakta indiriyor. Tünel köyün içerisinde olduğu için kafanızda beton yolda bir müzeye gidecekmişiz gibi canlandırmayın. 4-5 dakika yürüdükten sonra karşınıza çıkan delik deşik olmuş, tarihi dokusu bozulmamış olan bayraklı ev Yaşam Tüneli. İçeriden birçok ünlünün bıraktığı not bulunmakta. Sizde isterseniz bir şeyler yazabilirsiniz. Ortlama 2 saat geçirebileceğiniz havalimanına çok yakın bir lokasyon. Eğer Saraybosna’ dan dönüş uçağınız akşama doğru ise, yaşam tüneline gidip oradan havalimanına geçebilirisiniz. Bu size zaman kazandırmış olacaktır. Başka bir türlü bu lokasyona gelme ihtimaliniz saraybosna gezisinde olmayacaktır.

Exit mobile version