Site icon Levent Işıklı

Lviv Gezilecek Yerler, Fiyatlar, Nerede, Nasıl Gidilir ?

Lviv Gezilecek Yerler - Ukrayna

Lviv Gezilecek Yerler - Ukrayna

Pegasus ile bu seferki yolculuğumuzun adı Ukrayna’ nın Lviv şehri. Lviv gezilecek yerler hakkında bilgi vermeden önce, bir buçuk ay öncesinden aldığımız biletlere gidiş dönüş 450 lira ödemiştik ve kalacağımız yerleri son 15 gün kala ayarlamıştık. Neden Ukrayna sorusuna ise “Aramızda ana dili gibi Rusça bilen bir arkadaşımızın olması” cevabını verebilirim. Hiç aklımızda yokken biranda karar verip aldığımız biletler, döndüğümüzde iyiki gitmişiz dememize neden oldu. Lviv yada Lvov olarak bilinse de bu şehir aslında adını Leopolis, Leopolitan gibi kelimelerden alıyor. Aslan şehir anlamına gelen şehirmiş. Kaldığımız otelin adı da Leopolis’ti 😀

Lviv Nerede ? Nasıl Gidilir ? Nerede Kalınır?

Lviv International Airport | Міжнародний аеропорт “Львів”

İstanbul’dan haftada birkaç sefer ile 1,5 saatlik bir yolculuk ile Lviv’ e ulaşabilirsiniz. Saraybosna, Üsküp gibi ufak bir hava alanı sizi karşılayacaktır. Ukrayna’ya ilk kez gidiyorsanız ve pasaportunuzda hiç “Schengen” vizesi veya başka ülkere giriş çıkışınız yoksa sizi burada bekletebiliyorlar. Biz posaport kontrolü sırasında hiçbir sorun yaşamadık ama önümüzdeki çifti odaya alıp biraz bekletmişlerdi. Yaptıkları sadece neden geldiğinizi, ne kadar kalacağınızı, yeterli paranızın olup olmadığını sormak gibi 15-20 dakika vaktinizi almaları. “Danylo Halytskyi International airport” Lviv’ de bulunan tek hava alanı. İndiğinizde para bozdurabilir yada direk aksiye gidebilirsiniz. Zaten hava alanında başka bir şey yok 😀

Lviv Hava Alanında taksici ile ufak pazarlığa giriyoruz. Bugüne kadar gittiğim her ülkede ilk çarpılmamı hava alanında yaşadığım için, taksici ne derse desin yarısını teklif edecektik. Bu sefer pek öyle olmadı ve Hava alanı – Lviv Merkez arasına bizi 100 grivna ücret istedi ve 3 kişi taksiye bindik.

Lviv Havalimanı Rynok Şehir Merkezi Arası

Ukrayna para birimlerinden bahsedecek olursak 1 dolar = 37,00 grivna ama sakın tl olarak hesaplamaya çalışmayın çünkü gerçekten gerek yok.(1 mayıs 2023) Normali ise en fazla 70 grivna imiş. Yaklaşık 15 dakikalık bir yolculuktan sonra Tam merkezde bulunan Leopolis Hotel‘ine gelmiştik. Lviv’de Nerede Kalınır ? sorusuna bence verilebilecek en iyi cevaplardan birisi Leopolis Hotel. Merkeze çok yakın demiyorum çünkü merkezde olan bir hotel. Özellikle erken rezervasyon ile çok ucuza kalabilirsiniz.

Lviv Ukrayna’nın en batısında kalan ve Avrupa’ya en yakın şehri. Bunu başka şehirlerine gidenler de Ukrayna’nın Avrupası diye adlandırıyor. Lviv merkez ile Polonya sınırı arasında 70 km var. Lviv’deyken Polonya araçları görebiliyorsunuz.

Lviv Nufus olarak 900.000 e yaklaşmış Ukrayna ise 46 milyon civarında. Özellikle bayan nüfusunun yoğun olduğu şehir efsanesini Lviv Gece Hayatı sayfamda detaylı olarak açıklayacağım 😀 Ülkenin renklerini oluşturan mavi gökyüzünden, sarı ise Rusya’ya gönderdikleri yoğun buğday renginden gelmekteymiş.

Lviv Gezilecek Yerler – Market Square – Şehir Merkezi


Lviv’in merkezi ve gezilecek yerleri dikdörtgen bir meydan etrafında toplandığı için aslında çok kısa zamanda tüm lokasyonlara gidebilirsiniz. Bu açıdan çok rahat bir şehir olduğunu belirtmek isterim. Şehir merkezi Rynok Caddesi olarak haritalarda görebilirsiniz. Geçmişinde özellikle Yahudiler tarafından ticaret merkezi olarak kullanılmış bu merkez. Bu cadde üzerinde bulunan 10 larca cafe, restoran ve tarihi yapı bulunmakta. Özellikle her köşe başında kilise görürseniz şaşırmayın. Kiliseleri ile ün yapmış bir meydan ve şehir burası. Hatta Ukrayna’ nın Kilise şehri olarak tanımlanmaktadır. Lviv gezilecek ve keşfedilecek birçok lokasyona sahip bir şehirdir.

Lviv Şehir Merkezi – Rynok Square

Lviv Çikolata Fabrikası – Lviv Chocolate Factory

Lviv Çikolata Fabrikası – lviv chocolate factory

Lviv gezilecek yerler arasında mutlaka görmeniz gereken noktalardan biriside çikolata fabrikası. 100 lerce çeşit çikolatası ve hediyelik eşyalarla dolu burası. Komple binayı gezebiliyorsunuz ve her katta farklı bir konsept var. En üst katında da cefe gibi oturup yada terasta manzaraya karşı birşeyler içebilirsiniz. Aklınıza gelebilecek her şeyin kalıptan çikolatasını yapmışlar. Putin, vosvos, silah, anahtarlık, bebek, at nalı, kalp vb. gibi çeşit çeşit çikolatalar var. Fiyatlar ise boyutlarına göre 1 dolardan başlıyor ve gidiyor. Ortalama bizim gibi milka tarzında çikolatalar alırsanız ise 2 dolar civarında ödeme yaparsanız. Hepimiz farklı çeşit alarak en üstte içecekler ile birlikte tatlarına bakmıştık. Tatları gayet güzel tavsiye ederim, ki yemeyecek olsanız bile kakao kokusu eşliğinde kesinlikle binayı gezin derim. Kalabalık daha binaya girmeden başlıyor ve içeride devam ediyor. Yerini bulmak sizi hiç zorlamayacaktır çünkü Rynok meydanında tramvay yolu üzerinde kolaylık ile bulabilirsiniz.

Lviv Çikolata Dükkanı

Lviv Çikolata Fabrikası sitelerinde bulunan linkten binada sanal tur ile gezebilirsiniz.

Lviv Kahve Üreticisi – Lviv Coffee Manufacture

Lviv Kahve Dükkanı

Lviv gezi notlarınıza eklemeniz gereken başka bir yer ise Lviv kahve üreticisi. Zaten Çikolata farikasıyla aralarında sadece 50 metre var. Karşılıklı sokaklara konumlanarak adeta turiste kolaylık olsun istemişler 😀 Lviv’ deki bu kahvenin hikayesi eski yüzyıllara kadar dayanıyormuş. Tıpkı çikolata fabrikası gibi burası da komple binaya yayılmış ve kahvelerin dışında hediyelik eşyada alabiliyorsunuz. Alt katına inerseniz eğer sizi farklı bir atmosfer karşılayacaktır. Kafanıza kask takıp mahsen görünümlü alt kata indiğinizde size hazırlanan kahve bugüne kadar pek rastlanmış olan cinsten değil. Denemenizi tavsiye ederim. Lviv gezilecek yerler hakkında bulmak istediklerinizden olan burası için Başından olmasa da kısa bir bölümünü paylaşıyorum aşağıdaki videoda…

Tabi birkaç resim ve video ile Lviv coffee manufacture mekanını anlatmak zor. Girmeniz ve atmosferi, dokuyu yaşamanız gerekir. Çünkü bir kahve dükkanından daha fazlası var içeride. Ayrıca hediyelik eşya almak isterseniz dükkanda birçok farklı dekoratif ürünler bulunmakta. Lviv gezilecek yerler lokasyonları arasında mutlaka girmeniz gereken bir dükkandır. Rynok meydanı üzerinde olması da ayrı bir ulaşım kolaylığı. Ayrıca mekanın Ukrayna içinde ayrı bir hikayesi var. 30 temmuz 1941 yılında bu binanın balkonuna çıkılarak Ukrayna Bağımsızlık Bildirgesi ilan edilmiş. Alt katta gizli yeraltı kahve mağarası bulunmaktadır. Gezilecek yerler balımından güzel bir lokasyondur.

Lviv Opera Binası – Opera House Nerede Fiyatlar

Gene merkezde bulunan Opera Binası Lviv’ liler için çok önemli bir yere sahip. Bu kadar sevdiklerini tahmin etmeniz biraz zor. Her akşama yakın sıklıkta gösteri ve oyunları izleyebilirsiniz. Toplanma ve buluşma noktası olarak ta burayı kullanabilirsiniz. Lviv Opera House 1901 yılında Avrupa’daki diğer Opera binaları da göz önüne alınarak yapılmış. Özellikle Viyana ve Paris gibi şehirlerden esinlenilmiş. İçinde ve etrafında heykeller bulunarak Neo-Rönesans tarzında inşa edilmiş. Binadaki heykeller zevkler ile sefaleti simgeliyormuş. Tam önünde bulunan heykel ise insanın ölümlü olması yerine sonsuzluğu anlamına geliyormuş. Opera binası dışına kıyasla içerisi renkli mermerler ve resimlerle dekore edilmiş. 1000 den fazla kişiye opera zevki yaşatmakta ve Avrupa’ dan gelen sanatçılara ev sahipliği yapmaktadır.

Lviv Opera Binası

Lviv Gezilecek Yerler Bira Tiyatrosu – Beer Theatre “Pravda”

Lvivde Rynok meydanına geldiğinizde, meydanın başında sizi Beer Theatre karşılayacaktır. Komple bina olarak hizmet veren mekan ilk katında sattığı bira ve hediyelik eşyalar ile dikkatinizi çekecektir. Üst katlarında canlı müzik, restoran ve oturup sohbet edeceğiniz şık dekore edilmiş ferah bir mimarisi var.

Burası için Lviv bira tiyatrosu yada bira müzesi de denilmektedir. Canlı müziğinde yapıldığı restoranın olduğu bir mekan. Bira müzesinden gene hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.

Lviv Bira Müzesi

Lviv Gezilecek Yerler – Lviv Ratusha Tower

Lviv merkezde yani Rynok meydanında bulunan Ratusha Tower manzarası ile çıkılmaya değer noktalardan birisi. Yukarıya çıktığınızda tüm Lviv’i görebileceğiniz bu kule 1835 yılında yapılmış. Giriş ücreti belli bir kata çıktıktan sonra ödeniyor ve fiyatı 10 grivna. Yaklaşık 65 metre yüksekliğinde 310 basamak çıkıyorsunuz ve çok dar bir yürüme alanı var. Bizim yukarıya çıkmamız yarım saati bulmuştu. Bunda tabiki kalabalığında etkisi büyük. Zaman zaman merdivenlerde beklediğiniz oluyor. Ukrayna’nın başka şehirlerinden gelen öğrenciler vs gibi grupların oluşu zaman açısından biraz uzattı kuleye çıkışımızı. Fotoğraf makinanızı yanınıza almayı unutmayın.

Lviv Ratusha Tower

Lviv için genel bir bilgi olaması açısından aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Exit mobile version