Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
More

    Istanbul Galataport Hakkında

    İstanbul Galataport, 400 bin metrekare alan üzerinde, 1.2 kilometrelik sahil şeridini kapsamaktadır. 2020 yılında tamamlanan istanbul galataport projesinin yapımına 2016 yılında başlanmıştır.

    Karaköy Eski Yolcu Salonu’ ndan başlayıp, Liman Lokantası, Tophane ve Salı Pazarı, antrepolar boyunca uzanan İstanbul’ un eski yolcu ve yük limanı, günümüzde Galataport projesi adı altında yepyeni fonksiyonlar ile hizmete girmiştir.

    İstanbul Galataport çevresinde bulunan Tophane Köşkü, Tophane Çeşmesi, Tophane Saat Kulesi, Kılıç Ali Paşa Camii, Nusretiye Camii gibi tarihi yapıları içine alan bölgede açık hava sergileri, sanat merkezleri, konser gibi kültür sanat etkinlikleri için özel mekanlarında bulunacağı bir alan haline getirilmiştir. 14000 rekreasyon alanı içinde tasarım, moda, kültür, sanat etkinlikleri yapılabilecektir.

    Türkiye’nin çağdaş sanat merkezlerinden biri olan İstanbul Modern Müzesi ile İstanbul Resim ve Heykel Müzesi de İstanbul Galataport projesinin içinde yer almakta olup yine kültür, sanat merkezi olarak kullanılacaktır.

    İstanbul Galataport Hakkında

    Kültür – sanat merkezleri yanı sıra alışveriş imkanını da en iyi şekilde sunan İstanbul Galataport, sahil şeridi boyunca boğaz manzaralı mağazaları, yürüyüş yolları, yeme içme mekanları ile hizmet vermeye başlamıştır. Alışveriş kültürüne yeni bir boyut kazandıran projede 250 mağaza bulunmaktadır. Birçok ulusal ve yabancı marka proje içinde yerini almıştır.

    İstanbul Galataport Limanı
    İstanbul Galataport Limanı

    Bünyesinde oldukça büyük bir alan üzerine inşa edilmiş, dünyanın önde gelen otel zincirlerinden biri olan Peninsula Otel yerli ve yabancı turistlere, sanatçılara ev sahipliği yapacaktır. Peninsula için 177 oda yapılacağı bilgisi verildi ve otel yatırımının yarısı Peninsula tarafından karşılanacağı söylendi. İstanbul’un turizm potansiyelini arttırmak üzere tasarlanmış otel, projenin içinde yerini almış olup Merkez Han, Karaköy Yolcu Salonu, Çinili Han ve eski bir antrepo alanını içine almaktadır.

    Otelin lobisi Karaköy Yolcu Salonu üzerine inşa edilirken, eski antreponun bulunduğu alan Balo Salonu ve etkinliklerin yapılacağı salonlar için tasarlanmıştır. Bu kapalı alanın cephesi hızlı açılabilen giyotin olup bir anda açılarak Boğaz’ ın kusursuz güzelliğini içine açabilmektedir.

    Hem deniz hem de kara ulaşım kolaylığı bulunan İstanbul Galataport, aynı zamanda oldukça geniş bir kapalı otopark alanı ile de özel araçlar ile gelen misafirlerine kolaylık sağlamaktadır. Otopark 2300 araç kapasitelidir.

    Her yıl 25 milyon ziyaretçi, yaklaşık 7 milyon turist ve 1,5 milyon gemi yolcusu beklenen liman; aynı anda 3 yolcu gemisi ve günde yaklaşık 15.000 yolcu ağırlama kapasitesine sahip olacak.

    Galataport Cruise Gemileri
    Galataport Cruise Gemileri

    Dünyada ilk kez uygulanan bir projeye sahip kruvaziyer terminali ve gümrük alanı, zemin katının altında tasarlanmıştır. Eski terminalin 4 kat büyüklüğüne sahip yeni terminal binası, 29 bin metrekarelik alanda ve su seviyesinin 16 metre altında hizmet verecek. Yeni liman, turizm açısından Ülke ekonomisi açısından oldukça büyük öneme sahiptir. Yolcu giriş çıkışları, bagaj operasyonları, gümrük işlemleri ve pasaport kontrolü yanı sıra tur otobüsleri, minibüsleri ve taksi gibi araçların trafiği yer altında sağlanmaktadır.

    2020 yılı için 61 kruvaziyer gemisi rezervasyon yaptırmış olup ilk geminin nisan ayında yanaşması bekleniyordu. Ancak Covid 19 salgını ile pandemi nedeniyle ertelenmiş oldu. Limanı’nda yılda 1,5 milyon kruvaziyer gemi yolcusu ağırlanabilecek. 2021 yılı için 180’den fazla geminin yanaşması bekleniyor.

    Galataport projesinde sahil, sadece gemi yolcuları için değil halkın da kullanımı söz konusudur. Liman alanı üzerine hareketli kapaklarla geçici gümrük kontrol alanları oluşturulmuştur. Böylelikle giriş yapacak yabancı yolcular terminal binasına alınacak ve kapaklar kaldırılıp halkın girişi sağlanacaktır.

    Görüldüğü gibi sadece İstanbul değil ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacak istanbul galataport, hem modern mimarisi hem de bozulmamış tarihi dokusu ile turizm açısından önemli bir değere sahiptir. Mağaza ve yeme-içme sektörü için ayrılan kiralanabilir alan yaklaşık 52 bin metrekare, kiralanabilir ofis alanı da 43 bin metrekaredir. Projesinde hedeflenen yılda 1,5 milyon turist ve yılda bir milyar dolar ekonomik katkı sağlanmasıdır. Ayrıca Galataport projesi 5 bin kişiye de istihdam sağlayabilecektir.

    Yapımı henüz tamamlanan Galataport projesi, İstanbullulara Karaköy’ün doğal dokusu içerisinde yepyeni bir yaşam alanı sunduğu gibi şehrin kruvaziyer turizmi açısından da hak ettiği yere ulaşmasını sağlamaktadır.

    Dünyada eşi benzeri olmayan İstanbul Boğazı’ nı, galataport cafe ve restoranlarında seyrederken bu müthiş atmosferin keyfini çıkarabilirsiniz. Likya kaya mezarları için tıklayabilirsiniz.

    Benzer İçerikler

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    - Reklam & Tanıtım -spot_img

    Diğer İçerikler