Salı, Mart 19, 2024
spot_img
More

    Likya Yolu Rotası Nedir

    Likya yolu rotası, Anadolu’nun Teke Yarımadası olarak bilinen antik bir bölgedir. Işık Ülkesi anlamına gelen Likya, farklı coğrafyalardan bir araya gelen ve ortak bir kültür yaratarak bir arada yaşayan insanların oluşturduğu ilk demokratik ülkedir. Likyalılar bölgede sayısız kent kurmuşlardır. Başkenti Patara’ dır. Özerk yönetim anlayışı ile kentleri yönetmişlerdir. Savaşçı bir toplum olan Likyalılar, denizcilik, korsanlık ve paralı askerlik yapmışlardır. Kireç taşını kullanarak kaya mezarları yapmışlardır.

    Antalya ve Fethiye körfezleri arasında bulunan Akdeniz’e uzanan yarımada, Likyalılar tarafından kurulmuş, sonrasında Persler, Makedonlar, Romalılar tarafından işgal edilmiştir. 13. yüzyılda Türk Beylikleri kurulmuştur.

    Dünyanın en güzel yürüyüş yolu olarak bilinen Likya Yolu, muhteşem manzara eşliğinde zorlu patikalardan oluşmaktadır. Zorlu bir yürüyüş olmasına rağmen yerli ve yabancı turistlerin treking amacıyla yoğun ilgisine sahiptir. Bunun nedeni hem tarihi açıdan zenginlikleri hem de eşsiz manzarasıdır. Öyle ki birçok ülkede yayınlanan dergiler tarafından dünyanın en iyi 10 yürüyüş yolundan biri olarak seçilmiştir. Her yıl 30 bin kişi Likya Yolunu yürümektedir.

    Likya Yolu Rotası Hakkında

    Likya Yolu Rotası Güzergahı - Fethiye
    Likya Yolu Rotası Güzergahı – Fethiye

    Likya Yolu, 555 kilometrelik bir parkurdur. Yürüyüş turlarında tamamı yürünebildiği gibi çeşitli parkurlar seçilerek de yürünmektedir. 1999 yılında İngiliz/Türk amatör tarihçi Kate Clow‘un katkıları ile Likya Yolu, işaretlenmiş ve yürüyüş rotası oluşturulmuştur. Türkiye’nin ilk en uzun yürüyüş rotasıdır.

    Likya yürüyüş rotası üzerinde yirminin üzerinde antik kent, birbirinden güzel doğa harikası kanyonlar, plajlar, kumsallar, koylar, dağlar ve turizm açısından hareketli ilçeler bulunmaktadır. Her biri ayrı değerde ve güzellikte olan tüm bu yerleri görmek ve sağlıklı yaşam yürüyüşü yapmak tam anlamıyla muhteşem bir maceradır. Zaman zaman sarp yamaçlara tırmanarak, zaman zaman kıyı şeridinde kumsal ve limanlara uğrayarak, orman ve yaylalardan geçerek muhteşem manzaralara tanık olunmaktadır. Akdeniz’e 1800 metre yükseklikten, Tahtalı Dağı’nda sedir ağaçlarının arasından geçerek zirveye tırmanmak ve bol oksijenle ciğerleri doldurma imkanı yakalamak ayrı bir keyif olmaktadır.

    Likya Yolu Rotası yürünürken mola verilecek birçok sahil belde ve köylerinde yüzmek, güneşlenmek, konaklamak mümkündür.

    Likya Yolu üzerinde ki kavşak noktalarında yönlendirme için sarı tabelalar bulunmaktadır. Ayrıca patikalarda 50 metrede bir, toprak yollarda 200 metrede bir kırmızı beyaz çizgilerle yollar işaretlenmiştir. Birçok yerde kırmızı çarpı işareti olan tabelalar girilmemesi gereken yolları göstermektedir. Üst üste kırmızı beyaz çizgi olan tabelalar, yol ayrımına gelindiğini bildirmektedir.

    Görüldüğü gibi oldukça güvenli bir parkur olan Likya Yolu Rotası hakkında bilgi sahibi olmak ve gezi programı hazırlamak için Likya Yolu rehber kitapçığı satın almak faydalı olmaktadır.

    Likya Yolu turuna Fethiye Ölüdeniz’ den başlanarak 15 km mesafede ki Faralya’ya ve 3,5 km daha ilerleyerek kelebekler Vadisi’ne ulaşılmaktadır. Faralya’dan sonra vadiye ulaşmak için sert bir iniş çıkış bulunmaktadır. İniş yolunda bulunan ipler dik iniş yolunda yardımcı olmaktadır. 6 km sonra Kabak Koyu’na ve 3 km hafif bir rampadan sonra inişe geçilerek Kozağaç Köyü’ne gelinmektedir.

    Kabak Koyu’ndan sonra Alınca’ya kadar olan mesafe 15 km dik bir yokuştur.7,5 km ilerleyince Sidyma Antik Kenti’ne, 8 km sonra da Yediburunlar’a ulaşılmaktadır. Güzergah üzerinde Gavurağalı, Patara Antik kent bulunuyor. Patara’da bulunan Medusa Kamp çadır kurmak için ideal yerlerden biridir. Ayrıca yürüyerek Patara plajına inilmekte ve bu harika kumsalda deniz ve güneşin tadını çıkarmak mümkündür. Ayrıca Patara’da bulunan marketlerden ihtiyaçlar karşılanabilir.

    Likya Yolu rotası üzerinde sırasıyla Kınık, Çavdar, Çayköy, İslamlar, Gelemiş, Kalkan, Bezirgan, Kaputaş Kanyonu, Sarıbelen,Gökçeören, Çukurbağ,Kaş, Körmen Adası, Aperlai Antik Kenti olarak devam etmektedir.

    Kapaklı, Demre Kuş Cenneti sahil şeridinde ilerleyerek Alakilise, Belos, Finike, Kumluca, Karaöz, Gelidonya Generi, Adrasan, Olimpus, Tekirova, Beycik’e ulaşılmaktadır. Beycik’den sonra en zorlu parkur başlıyor. 1800 metre yükselişe geçilerek Gedelme, Göynük, Hisarçandır’a varılmaktadır.

    Yukarıda çizdiğimiz güzergah verilecek molalarla 15- 20 günde tamamlanabilmektedir. Bu tamamen yürüyüşe katılanların performansına göre değişmektedir.

    Likya Yolu Rotası üzerinde ki Antik şehirler;

    Likya Yolu Yürüyüş Parkurları
    Likya Yolu Yürüyüş Parkurları

    Telmessos, Kayaköy, Sidyma, Pydnai, Xanthos, Letoon, Patara, Phellos, Antiphellos, Apollania, Aperlai, Teimussa, Simena, Andriake, Myra, Belos, Olimpos ve Phaselis kentlerinden geçerken mutlaka buralara zaman ayırıp tarihte bir yolculuk yapılmasını öneriyoruz.

    Likya Yolu Üzerinde Yüzülebilecek Yerler;

    Kabak Koyu, Patara Kumsalı, Sıcak Yarımadası, Kekova, Adrasan, Korsan Koyu, Çıralı Kumsalı ve Phaselis Koylarında güneşin ve denizin tadını çıkarmak hem de dinlenmek mümkün olmaktadır. Ayrıca Kaş, Kalkan, Patara, Tekirova, Çamyuva, Göynük tatil beldelerine zaman ayırmak keyifli olmaktadır. Gelidonya Feneri’nin büyüleyici atmosferinde bir gece geçirmek mükemmel bir seçenek olmaktadır.

    Likya Turu Ne Zaman Yapılmalıdır?

    Akdeniz İklimine sahip olan bölge hemen hemen yılın her ayında yürümeye elverişli olsa da ilkbahar ve sonbahar aylarında yürüyüş çok daha uygun koşullarda gerçekleşmektedir. Aralık ve ocak aylarında yağmur oldukça yoğundur. Ayrıca fırtına görülebilmektedir. Ocak Nisan ayları arasında yüksek noktalarda kar olmaktadır. Mayıs ayında yapılacak Likya Yolu yürüyüşü daha ılıman bir havada gerçekleşmektedir. Yüksek kesimlerde erimeye yüz tutmuş kar ve çiçeklerin baş göstermesi açısından çok daha keyifli bir tur olmaktadır.

    Likya Yolu rotasında ki yüksek yerlerde dört mevsim bir arada yaşanabileceği için uygun giysiler seçilmesi önemlidir. Ayak bileğini saran, su geçirmez, yumuşak bir yürüyüş ayakkabısı, hızlı koruyan pantolon ya da spor giysi, termal tişört, güneş gözlüğü ve güneşten koruyucu krem, havlu, mayo, yağmurluk ve rüzgarlık mutlaka taşınmalıdır. Hafif eşyalar seçilmeli ve uygun bir sırt çantası kullanılmalıdır. Ayrıca, pusula, harita, güzergah rehberi, düdük, çakı, el ve kafa feneri, fotoğraf makinesi ve mutlaka küçük bir ilk yardım seti taşınmalıdır.

    Likya Rotasında Konaklanabilecek Yerler

    Likya Yolu Konaklama
    Likya Yolu Konaklama

    Likya Yolu üzerinde birçok noktada oteller bulunmaktadır. Turizmin merkezi diyebileceğimiz güzergah üzerinde ki birçok tatil beldesinde her bütçeye uygun otel bulmak zor değildir. Ancak güzergah üzerinde ki birçok köyde, pansiyon olarak kullanılan köy evleri bulunmaktadır. Eğer çadırda konaklamak istenirse, bunun için elverişli ve güvenli kamp yerleri yine güzergah üzerinde oldukça fazladır. Özellikle Kabak Koyu, Patara Özlen Çay, Sıcak Yarımadası, Andriake (Çayağzı) Limanı, Olimpos, Çıralı, Göynük bölgelerindeki kamping seçeneklerinden yararlanılabilmektedir. Yaz kış artık konaklama alan bölge yeni yerlerin açılması ile konaklama sayısını arttırdı. Hem doğası hem manzarası hemde sakinliği ile paha biçilmez bir tatil lokasyonu haline geldi. Likya yolu rotası sadece yürüyüş için değil konaklama ve dinlenme için birçok tesise sahiptir.

    Ani Harabeleri hakkında bilgi almak için tıklayabilirsiniz.

    Benzer İçerikler

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    - Reklam & Tanıtım -spot_img

    Diğer İçerikler