Gene heyecan, gene adrenalin, gene uykusuz geceler ve yorgun geçecek bir gezi planımızın notlarını anlatmak üzere Prag – Viyana – Budapeşte gezisi ile yazıma başlıyorum. Nereye gidesim olduğunu düşünürken, “bir dahaki sefer beni de kesin çağır bende gelicem” diyen Tuğrula rotamdan bahsettim ve “benim için hiç farketmez, biletleri alıyorum de ben kesin geliyorum” diye cevap almamla birlikte sorun çıkartmayan biriyle tatile çıkacağımın sinyalini o anda almıştım. Bu seferki gezimin baş rolünde Tuğrul kardeşim yer alıyordu. Eylül ayında gerçekleştireceğimiz gezimizin biletlerini Haziran ayında alarak ciddi anlamda kara geçmiştik. Uçuş rotamız şöyle idi; 18 Eylül 2014 – Prag’ a gidiş, 25 Eylül 2014 – Budapeşte’ den dönüştü. Pegasus ile biletlere toplamda kişi başı 345 tl ödemiştik ve ucuza biletleri hallettikten sonra artık seyahatimizi anlatmanın zamanı geldi. (eylül 2014)
Prag’ a Nasıl Gidilir? Prag Nerede ?
Prag Çek Cumhuriyetinin başkenti ve aynı zamanda en büyük şehridir. Tabela ve kendi dillerinde Praha diye yazılır. Aldığınız haritalarda da Praha1, Praha7 gibi şehri yakınlık ve uzaklıklarına göre 20 küsür bölgeye bölünmüş görürsünüz. Numaraların ufak olması merkeze yakın olduğunuzu gösterir. Bu yüzden kalacağınız yerleri seçerken Praha 1-3 arasında seçmenizi öneririm ki yürüyerek merkeze gitmeniz kolay olur. Aksi durumda ise Prag zaten ufak biryer olduğu için metro yada tramvay lada ulaşımızı sağlarsınız. Prag’ ın nüfusu ortlama 1.300.000 civarlarında. Ama şehir bu rakamdan çok daha fala insanı ağırlamakta. Yaz kış turist çeken Prag bana göre adeta açık hava müzesi tadında ve insanların da söylediği gibi “Masal Şehir” “Avrupanın Kalbi” terimlerine de uzak değil.
Prag’ a Türkiyeden nasıl gidilir kısmında ise THY ve Pegasus‘ unda direk uçuşları bulunuyor. Özellikle Pegasus Haziran 2014 ten itibaren Prag‘ a direk uçuşlarına başlamasıyla ucuz bilet bulmanız çok daha kolay artık. Önceden biletinizi alarak hafta sonu bi Prag’a gidip geliyim dediğinizde 250 liraya gidiş dönüş bilet alabilirsiniz. Eğer avrupadan tren yada otobüs ile de ulaşacaksanız Berlin’ den 4 saat, Viyana’ dan 4 saat, Budapeşte’ den 7 saat, Münih’ ten 4 saat, Krakow’ dan 5 saat gibi ortalama sürelerde otobüs yada trenle ulaşabilirsiniz. Biz İstanbul’ dan 2 saat 30 dakika civarında Prag havaalanına ( Ruzyně) yolculuğumuzu tamamaladık. Prag için yılın 12 ayı seyahat edebilirsiniz. Genellikle yaz aylarında hava oldukça açık ve güneşli olmaktadır. Onun dışında genelde kapalı havaya sahiptir. Son yıllarda adını Çekya olarak değiştirmiştir. Konaklama için tam merkezde oldukça fazla konaklama seçenekleri vardır. Prag kış aylarında daha fazla konaklama seçeneğine sahiptir. Erken rezervasyon yaptırmanız bazen çok uygun fiyatlara otel bulmanız anlamına gelebilir. Ayrıca avrupanın birçok şehrinden uçak ile gidebilirsiniz.
Pasaport kontrolünde hiç sorun yaşamadan soru dahi sorulmadan arkadaşım ile valizlerimizi aldık ve hemen hava alanının içinde şehre gidecek kadar para bozdurup otobüs durağına ilerledik. Burdaki önemli nokta ise hava alanında asla yüksek para bozdurmamanız. Yüksek kur gösterseler de yazan rakamın çok altında bozuyorlar ve Prag ta sebebini anlayamadığımız şekilde her döviz bürosunda farklı komisyon ücreti kesiyorlar . Örnek verecek olursam biz hava alanında 20 euro bozdurduk ve 1euro = 28,15 Çek kronu yazarken aldığımız 42 Kron du. Nerdeyse 21 Kron üzerinden bozmuşlardı ve kesinlikle yüksek limitli para bozdurmayın.
Prag Hava Alanından (Ruzyne) Şehre Ulaşım? Nasıl Gidilir ?
Prag hava alanı Ruzyne’ ye indikten sonra ve paramızı bozdurduktan sonra hava alanınıniçindeki information dan harita alıyorum ve yan tarafında da satılan otobüs biletini alıp hemen dışarıdaki otobüs durağına geçiyoruz. Eğer taksi ile gitmek isterseniz ortalama 550-600 kron ödemeniz gerekir. Prag taki fiyatları 10’a böldüğünüzde ortalama tl fiyatını buluyorsunuz. Yani 55 – 60 liraya havaalanından prag merkeze taksi ile gidebilirsiniz. Hava alanının ortalama şehre uzaklığı 17km.
Biz otobüs ve metroyu kullanarak gitmeyi tercih ediyoruz. Bunun için 32 kron ödeyerek 90 dakikalık bilet alıyoruz. Biletinizi otobüsün içerisindeki makinalara okutmanız gerekiyor. 90 dakika boyunca toplu taşımalara binebiliyorsunuz. Bunun daha uzun süreli olan biletleri de var ama ortalama merkez 50 – 60 dakika süreceğinden dolayı bu bileti tercih edebilirsiniz. Hava alanından 119 numaralı otobüse bindiğinizde sizi Dejvickadurağındaki metro bağlantısına götürüyor. Ordan ise metroya binerek şehir merkezine 4-5 durak sonra ulaşabiliyorsunuz.
Eğer kalacağınız yer merkeze uzak ise tekrar metrodan aktarma yapmalısınız. Prag ta 3 tane hat var, aldığınız haritada Kırmızı, Yeşil ve Sarı renkte görürsünüz. Yada A – B – C hatları diye de gideceğiniz bölgeye yakınlığına göre ulaşabilirsiniz. Biz 1 saat içerisinde Praha2 bölgesindeki hostelimize ulaşıyorduk. Çantalarımızın ve ilk kez gidicek olmamızın zaman açısından dezavantajını yaşamış bulunarak.
Prag’da Nerede Kalınır ? Prag Ucuz Hostel, Nerede Kalmalıyım ?
Praha 2 de yer alan Mosaic House Hotel beklentilerimizin üzerinde çıkmıştı. Mosaic House Hotel dediğime bakmayın hemen karşısındaki binayı ise hostel konaklamarı için ayırmış. Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine rezervasyonumuzu burda yapmıştık. 2 kişilik odalar dolu olduğu için 4 kişilik oda da 3 gece için 110 euro ödedik. Kişi başına 55 euro ya merkezi temiz ve güvenilir biyerde kaldık. Prag da ucuz hostel ler olmasına rağmen okuduğum yorumlar ve geri dönüşler açısından başka hostel lere bakmadık bile.
Hostel hem konum olarak hemde temizlik ve geceleri sosyal yoğunluk olarak fazlasıyla tatmin edici. Odalarda bulunan locker ların üzerinde kilit yok 3 euro vermemek için yanınızda götürebilirsiniz. Yada hotelden de temin edebilirsiniz. Hostelin hemen altında gece 2 ye kadar açık market ve hemen karşısında dönerci var. Hemen önünden ise tramvay bağlantısı ile heryere hızlı ulaşım sağlayabilirsiniz. Biz sürekli yürüdüğümüz için fazla kullanmadık ama alternatif olarak hostelin artısı olabilir. Benim diğer ülkelerde kaldığım hostel lerden farklı olarak yeni bir binayı hostel ve hotel yapmışlar. Eski olan hiç bişi yok. Barı, girişi dinlenme odası ve restoran kısımları hepsi temiz ve ayrı bölümlerden oluşmakta. Personeli yardımsever ve her akşam bar da kesin bir organizasyon oluyor. Jaz, 80-90 pop, sinema gecesi gibi. Biz gece kulübe gitmeden önce barda 1-2 saat arası takılıp öle çıkıyorduk. Personel barda herkese soruyor ve isterseniz gecenin ilerleyen saatlerinde toplu olarak kendilerinin belirlediği mekanlara sizleri götürüyor. Barda fiyatlar gayet nomal bira 35 kron, votka 50 kron jager 60 kron gibi fiyatlarda. Arkadaşım Tuğrul barda 5-6 bira içip öle çıkıyorduk dışarıya, sonuçta bira memleketi ve biraları harika 😀
Dancing House, Dancing Building, Dans Eden Ev Nerede Nasıl Gidilir?
Çantalarımızı hostel’ e bıraktıktan sonra şöyle bir kendimize gelip hemen harita ile birlikte dolaşmaya çıkıyoruz. Saatimiz ortalama 5 olmuştu hava kararmadan Dancing House‘ a gidiyorduk. Hostel ile Dancing House arasında ortalama 5 dakikalık bir mesafe var. 2 sokak paralelinde nehrin hemen yanında Dancing House ve Vltava Nehri bizi karşılıyordu. Dancing House hakkında bilgi vermek gerekirse; 1992 yılında yapımına başlanılmış ve 1995 yılında tamamlanmış. Çekli mimarların dışında Kanada kökenli bir mimarın da ortak eseri olan yapıda şuanda birden fazla şirket bulunmakta. Girişte yanlış hatırlamıyorsam Hollandalı bir sigorta şirketi var, en üst katında ise Fransız restoranı bulunmakta. Binaya aynı zamanda “Sarhoş Ev” de denilebiliyor. Çevresinde bulunan Barok, Gotik ve Art Nouveau yapıların arasında fazlasıyla dikkat çekiyor. Binanın panaromik görüntüsü için tıklayınız.
Dancing House yapısını gördükten sonra hemen önündeki köprüden karşıya geçelim diyoruz ve nehrin diğer tarafına doğru yürüyüşümüzü yapıyoruz. İş çıkış saati olmasına rağmen trafik biraz olsa da hiç korna sesi duymamak bizi tedirgin ediyor ve birbirimize bakarak bu şehirde eksik birşeyler var diyoruz:D Yürüyüşümüzü Charles Bridge yani Karl Köprüsünü bulmak için devam ettiriyoruz ve harita üzerinden de teyit ederek yaklaşık 10 dakika içinde köprüye gelmiştik.
Charles Bridge Nerede? Karl Köprüsü Nerede? Nasıl Gidilir?
Charles Bridge Prag tan aldığınız haritalar üzerinde Karl Most veya Karlüv Most diye yazar Charles yazısını görmezseniz şaşırmayın. Prag ana meydana çok yakın ve Prag Kalesine de gene bu köprüden geçerek gidebilirsiniz. Karl Köprüsü Praha 1 bölgesinde olup uzunluğu 500 metredir. Üzerinde ressam, müzisyen, hediyelik eşya satanların dışında ilginç bir şekilde dilenen insanları da görürsünüz. Nehir üzerinde kano deniz bisikleti kiralayabilirsiniz. Araç trafiğine kapalı ve gündüz yürünülmesi zordur. Tüm turistlerin resim çekilmeden dönmediği ve güneş batmaya yakın altından geçen Vltava Nehriyle birlikte mükemmel manzaraya sahip köprüdür. Charles Bridge (Karl Köprüsü) başında hemen bir kule bulunur buraya çıkarsanız harika resimler çekebilirsiniz. Bizde kuleye çıkark güzel kareler yakalamaya çalıştık.
Köprünün yapımı yaklaşık 50 yıl sürmüş ve 1402 yılında tamamlanmış. 500 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğe sahip. Üzerinde 30 a yakın heykel yer almaktadır. Karl Köprüsü’ nün iki tarafındada kule yer almakta. Üzerinden geçerek Prag Kalesine kısa bir tırmanış ile gidebilirsiniz. Charles Bridge (Karl Most) tan Prag Kalesi 10 dakikalık bir mesafede. Aynı şekilde köprüden Wenceslas Meydanı na da 10 dakikalık bir sürede ulaşabilirsiniz.
Artık havanın kararması ile birlikte bizde hostel’ imizin yolunu tutuyoruz ve gidip 20:00 – 21:00 a kadar uyuyup dinlenme planları yapıyoruz. Ara sokaklardan arada sırada kaybolarak ve resim çekerek yolu uzatıyoruz ve 20 dakika sonra dinlenmek üzere odadayız… Odada bizim dışımızda 2 italyan arkadaş var fakat yüzlerini 5 dakika bile göremedik. Odaya giriş çıkış saatlerimiz pek kesişmedi 😀
Evet dinlendikten sonra üstümüzü başımızı değiştirip dışarı çıkalım diyoruz artık. Önce otelin barına gidiyoruz. Hiç öle yabana atılacak cinsten değil bildiğiniz insan kaynıyor ve ortam gayet keyifli. Tuğrul benden 1 saat önce gidiyor ve ben de biraz fazla kestirdikten sonra yanına iniyorum. Her akşam farklı organizasyonlar düzenleyen loca bar ortalama 11 e kadar baya eğlenceli ve dolu oluyor, siz barda otururken hala otele kalabalık gurupların geldiğini görebiliyorsunuz. Biz 22:00 – 22:30 a kadar durup sonra şehri gece keşfetmeye çıkıyoruz fakat Tuğrul’ un aklı hala güzel çek biraların da kalıyor. Bu arada La Loca Bar yani hotelin altındaki barda içtiğimiz biraların fiyatı 3,5 tl yani 35 kron du. La Loca Bar web sayfası ve fiyat listesini görmek için tıklayabilirsiniz.
La Loca Bardan ayrıldıktan sonra bu sefer nehir tarafından değilde ara sokaklardan şehir merkezine doğru ilerliyoruz. Yolların nereye çıkacağına dair hiçbir fikrimiz olmamasına rağmen tamamen doğaçlama olarak ilerliyoruz. Aaaa burda bu varmış, şurası demek ki buraya çıkıyormuş … nidalarında prag sokaklarında kaybolmanın zevkini yaşayarak sonunda meşhur meydanlarına geliyorduk.
Prag ta Ne Yenir?, Yeme İçme, Fiyatlar, Yemek Rehberi
Prag ta ne yenir, nerede yemeliyim kısmı birazda zevke ve kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Biz domuz eti sevmediğimiz için kahvaltıyı hotel de yada Subway Sandviç yiyerek geçiştirdik. Hostel’ in kahvaltısı eğer oda alırken dahil değilse 4euro fark vererek faydalanabiliyorsunuz. Hostel bu konuda geniş kahvaltı seçenekleri sunuyor ve fazlasıyla tatmin edici. Biz sabah erkenden gezmeye çıktığımız günlerde Sabway den kendi sandviçimizi oluşturup öyle yedik. Subway fiyatları da ortalama 50 – 70 CZK arasında. Öğle yemekleri yemek seçiminize ve yediğiniz bölgelere göre değişkenlik göstermekte. Şehir merkezinde turistik restoranlarda 200 – 350 CZK arasında, arka sokaklarda ise 150 – 250 CZK arasında değişiyor.
Prag mutfağı genellikle domuz ve dana etinden oluşmakla beraber restoranların çoğunda ördek etide bulabilirsiniz. Servislerde sos kullanımı oldukça yaygın. Bu garip yemekleri ben istemiyorum diyorsanız eğer; oldukça yaygın olan Kentucky Fried Chicken restoranlarına uğrayabilirsiniz. Bunların dışında merkez sayılan her yerde zaten Burger King ve Mc Donalds bulunuyor. Hatta bardan çıktıktan sonra girdiğimiz burger king menülerinde şöyle bir tablo ile karşılaşmıştık 😀
Prag taki biralı menülere şaşırmamak gerekiyordu tabi…
Çek Biraları
Gitmeden önce çok methini duymuştum ama gidince gerçekten bunu hak ettiğini görüyorsunuz. Biralarıyla meşhur çek bildiğim kadarı ile dünyaya 200 çeşit bira satıyor hatta bazı restoranlar müşterilerine kendi biralarını sunarak kendine özel müşteri kitlesi oluşturuyorlar. Avrupa’ da tek 500 yıldır kendi birasını üreten birahanesi bile var. Başlıca ünlü biralarından; Budweiser, Pilsner Urquell, Staropramen, Krušovice, Braník, Budvar, Gambrinus, Kozel, Herold ve aromalı biralardan da bulabilirsiniz.
Çekin şehirlerinden olan Plzen de büyük bira fabrikaları yer almaktadır. Hatta Efes Pilsener inde adını buradan aldığı söylenir. Çekliler bira tüketiminin en fazla olduğu ülke. Kişi başı neredeyse günlük 1lt bira tüketimiyle Almanya’ nında önünde yer almakta. Özellikle dark biralarıyla ve sonradan altın sarı dedikleri light birayıda bularak tüm dünyaya kendini kanıtlamış bir ülke. Bizde Tuğrul ile gittiğimiz mekanlarda farklı biralar içerek hepsinin tadına bakmaya çalışıyoruz.
Artık Çek Cumhuriyetinin gece hayatı bölümünü yazmaya başlayabilirim.
Elinize, klavyenize sağlık hocam. Çok yeterli ve dolu bilgiler için.
Merhaba, Yazdıklarınız bizlere ilham kaynağı oluyor. Emeğinize sağlık. Bizlerde ekonomik keşfetme ve seyahat blogu kurduk. Sizi takibe ve ilham almaya devam etmek dileğiyle.
Teşekkür ederim. Faydalı olmasına çok sevindim.
En fazla kac gün turist olarak kalınıyor ve diyelim 3 hafta kalabıldık ne kadar koruna gerekir yada türk parasıyla kac tl
Vizenizin süresi kadar kalabilirsiniz. Türkiye de günde ne kadar harcıyorsanız Prag taki masrafınız da o kadar olacaktır. Tr de 60tl ise harcamanız orada da 600 koruna dır.
teşekkür ederim harika yerleri bizler icin not tutuyorsunuz.
Bende çok gitmek istiyorum.inşallah yakın zamanda giderim. bu bilgiler bana rehber olacaktır.teşekkürler.sevgiler. saygılar.
En çok gitmek istediğim yerlerin başında geliyor inşallah orada 1 hafta 10 gün konaklama yapabilirim.
taksi euro kabul ediyormu.
kabul edenler var ama düşük kurdan alıyorlar. dikkat etmeniz gerekmektedir.